Ethylene degreening treatment of ‘Ponkan’ tangerine in the north of the Minas Gerais State, Brazil

Authors

  • Marcio Gama dos Santos da Costa Universidade Federal de Viçosa
  • Luiz Carlos Chamhum Salomão Professor Titular da Universidade Federal de Viçosa/Departamento de Fitotecnia/Setor de Fruticultura
  • Dalmo Lopes de Siqueira Professor Titular da Universidade Federal de Viçosa/Departamento de Fitotecnia/Setor de Fruticultura
  • Paulo Roberto Cecon Professor Titular/Universidade Federal de Viçosa/Departamento de Estatística.
  • César Fernandes Aquino Universidade Federal de Viçosa/Pós-Doutorando. Departamento de Fitotecnia/Setor de Fruticultura
  • Leila Cristina Rosa de Lins Doutoranda na Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Fitotecnia/Setor de Fruticultura
  • Robson Ribeiro Alves

DOI:

https://doi.org/10.14295/cs.v8i4.1599

Keywords:

carotenoids, Citrus reticulata, chlorophyll, fruit peel color.

Abstract

The objective of the study was to elucidate the best combination of ethylene dose and exposure time aiming the degreening of ‘Ponkan’ tangerines. Fruits harvested with fully green peel were placed in airtight boxes, exposed during 24, 48 and 96 h to ethylene gas at concentrations of 0, 5, 10, 20 and 40 µL L-1, at a temperature of 20 ± 1°C and 90 ± 5% of relative humidity. On every 24 h the fruits were evaluated for color, Hue angle, total chlorophyll and carotenoids in the peel, solutes leakage, soluble solids, titrable acidity, CO2 production and fresh fruit weight loss. The degreening was more pronounced in fruits exposed to ethylene for 96 h, independently the concentration. The electrolytes leakage peel increased linearly in fruit-control and those exposed to ethylene for 24 h. In fruits treated for 48 and 96 h, electrolyte leakage was observed only during ethylene exposure. The accumulated fresh mass loss did not exceeded 1% in the fruits. The ethylene dose did not affected the fruit respiratory behavior. The best combination aiming fruit degreening was the exposure during 96 h with 5 μL L-1 of ethylene, followed by 48 to 72 hours of storage after treatment.

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Author Biographies

Marcio Gama dos Santos da Costa, Universidade Federal de Viçosa

Engenheiro Agrônomo, Mestre em Fitotecnina/Departamento de Fitotecnia Universidade Federal de Viçosa.

Luiz Carlos Chamhum Salomão, Professor Titular da Universidade Federal de Viçosa/Departamento de Fitotecnia/Setor de Fruticultura

Engenheiro Agrônomo, Mestre e Doutor pela Universidade Federal de Viçosa. Tem experiência na área de fruticultura, trabalhando com pós-colheita de banana, citrus, lichia, manga.

Dalmo Lopes de Siqueira, Professor Titular da Universidade Federal de Viçosa/Departamento de Fitotecnia/Setor de Fruticultura

Engenheiro Agrônomo, Doutor em Fitotecnia. Tem experiência na área de fruticultura, trabalhando principalmente com citros e manga.

Paulo Roberto Cecon, Professor Titular/Universidade Federal de Viçosa/Departamento de Estatística.

Engenheiro Agrônomo, Mestre e Doutor em Melhoramento Genético Vegetal. Tem experiência na área de estatística.

César Fernandes Aquino, Universidade Federal de Viçosa/Pós-Doutorando. Departamento de Fitotecnia/Setor de Fruticultura

Engenheiro Agrônomo, Mestre em Ciências Agrárias pela Universidade Federal de Viçosa, Dooutor e Pós-Doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa. Tem experiência na área de fruticultura, colheita e pós-colheita de frutos.

Leila Cristina Rosa de Lins, Doutoranda na Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Fitotecnia/Setor de Fruticultura

Engenheira Agrônoma, Mestre e Doutorando em Fitotecnia na Universidade Federal de Viçosa. Tem experiência na área de colheita e pós-colheita.

Robson Ribeiro Alves

Químico, Mestre em Fitotecnia, Doutorando em Quimica pela Universidade Federal de Viçosa. Tem experiência na área de análise quimica de frutos.

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Published

2018-04-12

How to Cite

dos Santos da Costa, M. G., Chamhum Salomão, L. C., Lopes de Siqueira, D., Cecon, P. R., Fernandes Aquino, C., Rosa de Lins, L. C., & Ribeiro Alves, R. (2018). Ethylene degreening treatment of ‘Ponkan’ tangerine in the north of the Minas Gerais State, Brazil. Comunicata Scientiae, 8(4), 544–554. https://doi.org/10.14295/cs.v8i4.1599

Issue

Section

Original Article