Yield, quality and nutrient accumulation in watermelon as a function of organo-mineral fertilization

  • Francisco Sales Oliveira Filho Universidade Federal Rural do Semi-Árido http://orcid.org/0000-0002-4276-862X
  • Francisco Hevilásio Freire Pereira Universidade Federal de Campina Grande
  • Marcos Eric Barbosa Brito Universidade Federal de Campina Grande
  • Joyce Emanuele Medeiros Universidade Federal de Campina Grande
  • Francisco Hélio Dantas Lacerda Universidade Federal de Campina Grande
  • José Eustáquio Campos Júnior Universidade Federal de Campina Grande

Abstract

The study aimed to assess the yield, nutrients accumulation and fruit quality of watermelon grown under different NPK rates provided by mineral and organic fertilizers. The experiment was performed at the Federal University of Campina Grande (UFCG), Campus Pombal-PB, during the period from June to September 2013. Treatments consisted of three nutrient concentrations N, P and K (50, 100 and 150% of NPK recommendation for watermelon) and five ratios of mineral and organic fertilizer (100/0, 75/25, 50/50, 25 / 75 to 0/100). The experimental design was in randomized blocks, in a 3x5 factorial scheme with four replicates. The NPK rate corresponding to 100% was 120 kg ha-1 respectively for N, P and K. The following variables were evaluated: fruit yield, nutrient accumulation, titratable acidity, soluble solids and ratio between soluble solids and titratable acidity. The concentration of 150% of nutrients was more effective in increasing the yield for the 75/25, 25/75 and 0/100 ratios of mineral and organic fertilizers, and the concentrations of 100 and 150% were the most effective in the accumulation of soluble solids when applied in the mineral and organic fertilizer ratios of 75/25 and 50/50.

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Author Biographies

Francisco Sales Oliveira Filho, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Tecnólogo em Agroecologia formado pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba, IFPB - Campus Sousa-PB, no ano de 2012, Mestre em Horticultura Tropical pela Universidade Federal de Campina Grande, UFCG - Campus Pombal-PB (2014) e Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia da Universidade Federal Rural do Semiárido - UFERSA, Mossoró-RN. Atuante na área de Adubação Organomineral, nutrição mineral de plantas e fisiologia vegetal com ênfase em ecofisiologia de plantas hortícolas.

Francisco Hevilásio Freire Pereira, Universidade Federal de Campina Grande
Graduado em Engenharia Agronomica pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (2000), mestrado e doutorado em Fitotecnia (Produção Vgetal) pela Universidade Federal de Viçosa (2002 e 2006). Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Campina Grande. Tem experiencia na área de agronomia, com ênfase em manejo e tratos culturais, atuando principalmente nos seguintes temas: olericultura, nutrição mineral e fisiologia de plantas cultivadas.
Marcos Eric Barbosa Brito, Universidade Federal de Campina Grande
Graduado em Engenharia Agronomica pela Universidade Federal de Sergipe (2005), mestrado e doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande, finalizados em 2007 e 2010 respectivamente. Professor Adjunto da Universidade Federal de Campina Grande. Com experiência na área de engenharia agrícola com ênfase engenharia de água e solo, atuando nos seguintes temas: Fisiologia e produção de culturas irrigadas, manejo da água no sistema solo-planta-atmosfera, produção de mudas e cultivo de citrus com água salina.
Joyce Emanuele Medeiros, Universidade Federal de Campina Grande
Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Campina Grande (2008), mestrado trabalhista em Sistemas Agroeindustriais (2013). Atualmente é Técnico de Laboratório àrea Biologia da Universidade Federal de Campina Grande.

References

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Published
17-04-2019
How to Cite
Oliveira Filho, F., Pereira, F., Brito, M., Medeiros, J., Lacerda, F., & Campos Júnior, J. (2019). Yield, quality and nutrient accumulation in watermelon as a function of organo-mineral fertilization. Comunicata Scientiae, 10(1), 141-149. https://doi.org/10.14295/cs.v10i1.1666
Section
Original Article