Time and intensity of pruning in the development and production of blackberry cv. Xavante in organic system

Authors

  • Thiago Marchi Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro
  • Doglas Broetto Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro
  • Alessandro Jefferson Sato Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro
  • Aline José Maia Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro
  • Renato Vasconcelos Botelho Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro
  • Andricia Verlindo Universidade Federal do Paraná - UFPR

DOI:

https://doi.org/10.14295/cs.v6i3.670

Keywords:

crop treatments, Rubus spp., small fruit, seasonality

Abstract

The practice of winter pruning, held in temperate fruit, has great influence on the development and production of these crops. Changes in pruning system may result in significant changes in the time of harvest, yield and fruit quality.This study aimed to evaluate the effects of time and intensity of pruning in the development and production of blackberry cv. Xavante in organic production system. The experiment was conducted during the crop year 2009/2010 and 2010/2011 in the experimental orchard of the State University of Centro-Oeste (Unicentro)Guarapuava - PR. The experimental design was a randomized complete block design with five replications in a 2x2 factorial design, with two pruning times: early and late, and two intensities of pruning side branches: short and long, a total of four treatments. The variables analyzed were: budding percentage (%), percentage of flowering (%), average fruit weight (g), number of fruits, total soluble solids (°brix), yield (kg), estimated yield (kg ha-1) and early yield (kg plant-1 and %). The time and intensity of pruning did not influence the average fruit weight and soluble solids. Early pruning can be a good strategy to obtain higher yields in early harvest. Early and long pruning is recommended in the most productive terms.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Thiago Marchi, Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro

Eng. Agr., Mestrando em Agronomia

Doglas Broetto, Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro

Eng. Agr.

Alessandro Jefferson Sato, Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro

Eng. Agr. Dr. em Agronomia, Professor Unicentro - Depto. de Agronomia.

Aline José Maia, Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro

Eng. Agr. Dra. em Agronomia, Bolsista PNPD Capes

Renato Vasconcelos Botelho, Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná - Unicentro

Eng. Agr. Dr. em Agronomia, Professor Unicentro - Depto. de Agronomia.

Andricia Verlindo, Universidade Federal do Paraná - UFPR

Eng. Agr. Msc. em Agronomia, Doutoranda em Produção Vegetal

References

Antunes, L.E. 2002. Amora-preta: nova opção de cultivo no Brasil. Ciência Rural 32:151-158.

Antunes, L.E.C. (ed.) Sistema de produção da amoreira-preta. 2008. http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Amora/SistemaProducaoAmoreiraPreta/index.htm

Attilio, L.B., Boliani, A.C., Tarsitano, M.A.A. 2009. Custo de produção de amora-preta em região tropical. Revista Brasileira de Fruticultura 31:1042-1047.

Botelho, R.V., Pavanello, A.P., Broetto, D., Scisloski, S.F., Baldissera, T.C. 2009. Fenologia e produção da amoreira-preta sem espinhos cv. Xavante na região de Guarapuava-PR. Scientia Agrária 10:209-214.

Campagnolo, L.A., Pio, R. 2012. Poda drástica para a produção de amora-preta. Pesquisa Agropecuária Brasileira 47:934-938 (a).

Campagnolo, L. A., Pio, R. 2012. Produção da amoreira-preta ‘Tupy’ sob diferentes épocas de poda. Ciência Rural 42:225-231 (b).

Clark, J.R., Finn, C.E. 2008. New trends in blackberry breeding. Acta Horticulturae 777:41-47.

Clark, J.R., Finn, C.E. 2011. Blackberry breeding and genetics. Fruit, Vegetable and Cereal Science and Biotechnology 5:27-43.

Crandall, P.C., Dauleny, H.A. 1990. Raspberry management. In: Galletto, G.J., Himelrick, D.G. (ed.) Small fruit crop management. Prentice Hall, New Jersey, USA. p.157-213.

Dalastra, I.M., Pio, R., Campagnolo, L. A., Dalastra, G.M., Chagas, E.A., Guimarães, V.F. 2009. Épocas de poda na produção de figos verdes ‘roxo de valinhos’ em sistema orgânico na região oeste do Paraná. Revista Brasileira de Fruticultura 31:447-453.

Fachinello, J.C., Pasa, M.S., Shmtiz, J.D., Betemps, D.L. 2011. Situação e perspectivas da fruticultura de clima temperado no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura 33:109-120.

Ferreira, D.F. 2011. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia 35:1039-1042.

IAPAR - Instituto Agronômico do Paraná. 2012. Carta Climática do Paraná. http://www.iapar.br/modules/conteudo/conteudo.php?conteudo=597

Jacques, A.C., Zambiazi, R.C. 2011. Fitoquímicos em amora-preta (Rubus spp). Semina: Ciências Agrárias 32:245-260.

Strik, B.C., Clark, J.R., Finn, C.E., Bañados, M.P. 2007. Worldwide blackberry production. HortTechnology 17:205-213.

Takeda, F. 2002. Winter pruning affects yield components of “Black Satin” Eastern Thornless blackberry. HortScience 37:101-103.

Tullio, L., Ayub, R.A. 2013. Produção da amora-preta cv tupy, em função da intensidade da poda. Semina: Ciências Agrárias 34:1147-1152.

Yanamoto, L.Y., Koyama, R., Borges, W.F.S., Antunes, L.E.C., Assis, A.M., Roberto, S.F. 2012. Substratos no enraizamento de estacas herbáceas de amora-preta Xavante. Ciência Rural. On line. 43. http://www.scielo.br/pdf/cr/2012nahead/a1713CR2012-0499.pdf

Published

2015-12-29

How to Cite

Marchi, T., Broetto, D., Sato, A. J., Maia, A. J., Botelho, R. V., & Verlindo, A. (2015). Time and intensity of pruning in the development and production of blackberry cv. Xavante in organic system. Comunicata Scientiae, 6(3), 326–333. https://doi.org/10.14295/cs.v6i3.670

Issue

Section

Original Article