Foliar application of sulfur on postharvest traits of onion hybrids

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14295/cs.v16.4318

Abstract

Onion is one of the most widely consumed seasoning vegetables in the world. Beyond productivity, onion quality is of great importance, influenced by factors such as appearance, aroma, flavor, and chemical composition. This study aimed to evaluate the effect of applying elemental sulfur at different growth stages on the postharvest quality attributes of onion bulbs. Two experiments were conducted at different times using a factorial design in randomized blocks. Four hybrids were tested: Diamantina®, Optima® F1, Serena® F1, and Gamay® F1 (purple). The second factor was the timing of foliar elemental sulfur application: at the development stages of 4–6 leaves, 6–8 leaves, 8–10 leaves, and 10–12 leaves, along with a control group that received solid elemental sulfur applied to the soil. The evaluated attributes included pungency (µmol.g-1), soluble solids (°Brix), total titratable acidity (% pyruvic acid), pH, leaf sulfur content, and bulb sulfur content. Among the traits measured, the pyruvic acid content was influenced by the timing of sulfur application, with the Serena® F1 hybrid at the 10–12 leaf stage showing significant differences from the other hybrids. Regarding pungency, the Diamantina®, Serena® F1, and Gamay® F1 hybrids were classified as having medium pungency when sulfur was applied foliarly, while the Optima® F1 hybrid was classified as low/sweet pungency. Sulfur content in the bulbs and leaves of the onion cultivars was not significantly affected by foliar sulfur application.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Liomar Borges de Oliveira, Universidade Federal de Tocantins - UFT

Graduado em Agronomia pela Universidade do Tocantins (1998). Mestre em Produção Vegetal, área de concentração Fitotecnia, Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas com a cultura da soja pela Universidade Federal do Tocantins (2020), Doutor em Produção Vegetal pelo Programa de Pós graduação da Universidade Federal do Tocantins (2024).

Luana Keslley Nascimento Casais, Universidade Federal de Tocantins - UFT

Engenheira Agrônoma formada pela Instituição Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA (2019). Possui Mestrado em Produção agrícola pela Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE (2022), atuando na área de Fertilidade do Solo. Atualmente é bolsista CAPES no curso de Doutorado em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Tocantins (UFT) e integrante do grupo do Núcleo de estudos em Olericultura Tropical (NEOTROP), atuando nas áreas de fitotecnia e fitopatologia com ênfase na olericultura.

Simone Pereira Teles, Universidade Federal de Tocantins - UFT

Graduada em Agronomia pela Universidade Federal do Tocantins - UFT (2018). Mestra em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Tocantins - UFT, com ênfase em fitossanidade (simbiose e microorganismos) (2021). Doutoranda em Produção Vegetal Universidade Federal do Tocantins - UFT.

Tamara Thalia Prolo, Instituto Federal do Tocantins - IFTO

Graduada em Engenharia Agronômica pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins Dianópolis (2019) e mestrado em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Tocantins (2023). Atualmente é técnica de laboratório - área agropecuária do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins.

Allan Sales de Sousa, Universidade Federal de Tocantins - UFT

Graduado em Agronomia pela Universidade Federal do Tocantins (2017), Mestrado em Produção Vegetal na Universidade Federal do Tocantins (2018-2019), Doutorando em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Tocantins.

Carolina Pereira de Paula, Universidade Federal de Tocantins - UFT

Graduada em Agronomia pela Universidade Federal do Tocantins (2022), atualmente é mestranda em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Tocantins.

José Avelino Cardoso, Instituto Federal do Tocantins - IFTO

Graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade do Estado da Bahia (2010), mestre em Agronomia (Solos, água e qualidade ambiental) pela Universidade de Brasília, atualmente é produtor rural e Professor do IFTO/Campus Dianópolis.

Ildon Rodrigues do Nascimento, Universidade Federal do Tocantins - UFT

Graduado em Agronomia pela Universidade do Tocantins (2001), mestre em Agronomia (Fitotecnia) e Doutor em Agronomia (Genética e Melhoramento de Plantas) pela Universidade Federal de Lavras (2005). Atualmente é professor Associado III da Fundação Universidade Federal do Tocantins.

Downloads

Published

2025-08-18

How to Cite

Oliveira, L. B. de, Casais, L. K. N., Teles, S. P., Prolo, T. T., Sousa, A. S. de, Paula, C. P. de, … Nascimento, I. R. do. (2025). Foliar application of sulfur on postharvest traits of onion hybrids. Comunicata Scientiae, 16, e4308. https://doi.org/10.14295/cs.v16.4318

Issue

Section

Original Article