Morphological analysis and chlorophyll index of bell pepper cultivars under protected cultivation

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14295/cs.v14.4024

Abstract

Bell pepper is one of the vegetables that most contributes to the horticultural economy of the state of Para, Brazil, although the state has a low production of this vegetable. The objective of this study was to evaluate the adaptability of bell pepper (Capsicum annuum L.) cultivars grown in protected cultivation under the edaphoclimatic conditions of southeastern state of Para. The experiment was conducted at the Federal Rural University of Amazonia. A randomized block experimental design was used, with four replications. The treatments consisted of 9 bell pepper cultivars: Itapua 501, Yolo Wonder, Chapeu de Bispo Cambuci, Proveito, Amarelo SF 134, Rubi Gigante, Amarelo Alegria, All Big, and Amarelo Satrapo Sais. The parameters analyzed were: plant height (cm); number of fruits per plant; fruit weight (g); transversal (mm) and longitudinal diameters of fruits (mm); leaf area (cm²), width (cm), length (cm), perimeter (cm), and ratio (cm); and chlorophyll a, chlorophyll b, and total chlorophyll. The cultivar Amarelo Satrapo showed greater adaptability to cultivation in the studied region, presenting higher fruit weight, yield, and transversal diameter, leaf area and length, and good morphophysiological development. The cultivars Itapua 501, Amarelo SF 134, and Rubi Gigante showed good performances for morphophysiological parameters. The cultivars that presented the highest chlorophyll indices were Proveito, Itapua 501, All Big, and Amarelo Satrapo. The cultivar Amarelo Satrapo presented the highest adaptation to the climate conditions of southeastern Para.

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Author Biographies

Felipe Souza Carvalho, Universidade Estadual Paulista - UNESP

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), atuou como Analista de sementes - LAS UBS/SOJA JUPARANÃ COMERCIAL AGRÍCOLA LTDA, atualmente é mestrando en Universidade Estadual Paulista.

Tayna Amaro de Carvalho, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Engenheira agrônoma. Tem experiência na área de Agronomia.

Thaís Vitória dos Santos, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Graduada no curso de Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural da Amazônia-Campus Paragominas-Com ativa participação e bom desenvolvimento pratico e técnico na área de Ciências Agrarias .

Luana Keslley Nascimento Casais, Universidade Federal de Tocantins - UFTO

Engenheira Agrônoma formada pela Instituição Universidade Federal Rural da Amazônia -UFRA. Possui Mestrado em Produção agrícola pela Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE. Atualmente é bolsista CAPES no curso de Doutorado em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Tocantins (UFT), atuando na área de fitotecnia com ênfase na olericultura.

Rhaiana Oliveira de Aviz, Universidade Federal do Piauí - UFPI

Graduada em Agronomia pela Universidade Federal Rural Da Amazônia. Cursou mestrado no Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal (UFRPE-UAST). Atualmente cursa doutorado no Programa de Pós Graduação em Agronomia (UFPI-CCA) (2022-ATUAL), atuando na linha de pesquisa Manejo do solo e da água, com ênfase em Microbiologia do solo.

Kelly de Nazaré Maia Nunes, Instituto de Desenvolvimento Florestal e da Biodiversidade do Estado do Pará - IDEFLOR

Graduada em Agronomia pela Universidade Federal Rural da Amazônia. Mestre e doutora em Agronomia pela Faculdade de Ciências Agrárias da Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", Campus Botucatu-SP.  Atualmente é docente na Universidade Federal Rural da Amazônia - Campus Parauapebas.

Luís de Souza Freitas, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural da Amazônia, obteve o título de mestre em Agronomia na área de concentração de solos e nutrição de plantas pela Universidade Federal Rural da Amazônia, Doutor em Ciências Agrárias, na área de concentração em Agroecossistemas Amazônicos, também pela Universidade Federal Rural da Amazônia. Atualmente é professor e coordenador do Curso de Agronomia da UFRA (Universidade Federal Rural da Amazônia), no Campus de Paragominas.

Luciana Borges, Universidade Federal Rural da Amazônia

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural da Amazônia. Mestrado em Agronomia, área de concentração Horticultura pela UNESP-Botucatu. Doutorado em Agronomia (Horticultura) pela UNESP-Botucatu. Atualmente é professora Adjunta II na UFRA, CAMPUS Paragominas.

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Published

2023-09-25

How to Cite

Carvalho, F. S., Carvalho, T. A. de, Santos, T. V. dos, Casais, L. K. N., Aviz, R. O. de, Nunes, K. de N. M., Freitas, L. de S., & Borges, L. da S. (2023). Morphological analysis and chlorophyll index of bell pepper cultivars under protected cultivation. Comunicata Scientiae, 14, e4024. https://doi.org/10.14295/cs.v14.4024

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Original Article