Characteristics of 137 macaw palm (Acrocomia aculeata) fruit accessions from Goias, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.14295/cs.v10i1.2389Abstract
Accessions of macaw palm fruits from the State of Goias, Brazil were characterized aiming the identification of groups with similar characteristics and indicate groups with higher agronomic potential, using multivariate tools. Fruit were harvested with completed yellow fruit bunches without whitish scores. The evaluated variables were fruit and almond length, fruit and almond diameters, fruit and dehydrated almond weight, average number of almonds, oil percentage of almond and dried fruit. The genetic diversity of populations was evaluated by Ward’s clustering method and Person´s correlation was obtained to evaluate the relative importance of each characteristic and variance analysis associated with Tukey´s test to verify the group’s effects. The studied population demonstrated great variability. The characteristics that most contributed to the variability were fruit weight and diameter and the almond´s oil percentage. Ward´s group analysis revealed six groups of similarity, being significant for all evaluated characteristics. Group VI stood out for all evaluated characteristics and group III presented the best averages for the almond´s weight and almonds and dried fruit oil percentage.
Downloads
References
Amaral, F. P., Broetto, F., Batistela, C. B., Jorge, S. M. A. 2011. Extraction and qualitative characterization of pulp and almonds oils of macauba fruits [Acrocomia aculeata (Jacq) Lodd. ex Mart] collected in the region of Botucatu, SP. Energia na Agricultura 26: 1-20.
Bertan, I., Carvalho, F.I.F. de, Oliveira, A.C. de, Vieira, E.A., Hartwig, I., Silva, J.A.G. da, Shimidt, D.A.M., Valério, I.P., Busato, C.C., Ribeiro, G. 2006. Comparação de métodos de agrupamento na representação da distância morfológica entre genótipos de trigo. Revista Brasileira de Agrociência 12: 279-286.
Brandão, A.A., Neves, J.M.G, Silva, H.P., Continho, P.H., Aquino, C.F., Santos, P.A., Brandão, D.S. 2014. Caracterização biométrica de frutos de macaúba em diferentes estádios de maturação, provenientes de duas regiões do estado de Minas Gerais. Global Science and technology 7: 15-23.
Coimbra, M. C., Jorge, N. 2011. Characterization of the pulp and kernel oils from Syagrusoleracea, Syagrusromanzoffiana, and Acrocomia aculeata. Journal of Food Science 76: 1151-1161.
Chagas, K; Alexandre, R. S. ; Schmildt, E. R. ; Bruckner, C. H. ; Faleiro, F. G . 2016. Genetic diversity in genotypes of the sour passion fruit, based on the physical and chemical characteristics of the fruit. Revista Ciência Agronômica 47: 524-531.
Cruz, C.D. 2013. GENES - a software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum 35: 271-276.
Domiciano, G. P., Alves, A. A., Laviola, B. G., Conceição, L. D. H. C. S. da. 2015. Parâmetros genéticos e diversidade em progênies de Macaúba com base em características morfológicas e fisiológicas. Ciência rural 45: 1599-1605.
Duda, R. O., Hart, P. E. 1973. Pattern Classification and Scene Analysis. New York, USA, 419 p.
Farias Neto, J. T. de, Clement, C. R.; Resende, M. D. V. de. 2013. Estimativas de parâmetros genéticos e ganho de seleção para produção de frutos em progênies de polinização aberta de pupunheira no Estado do Pará, Brasil. Bragantia 72: 122-126.
Manfio, C. E., Motoike, S. Y., Resende, M. D. V. de, Santos, C. E. M. dos, Sato, A. Y. 2012. Avaliação de progênies de macaúba na fase juvenil e estimativas de parâmetros genéticos e diversidade genética. Pesquisa Florestal Brasileira 32: 63-69.
Matsimbe, S. F. S.; Motoike, S. Y.; Pinto, F. A. de C.; Leite, H. G. e Marcatti, G. E. 2015. Prediction of oil content in the mesocarp of fruit from the macauba palm using spectrometry. Revista Ciência Agronômica 46: 21-28.
Miranda, J.E.C. de; Cruz, C.D.; Costa, C.P. da. 1988. Predição do comportamento de híbridos de pimentão (Capsicum annuum L.) pela divergência genética dos progenitores. Revista Brasileira de Genética 11: 929-937.
Nobre, D.A.C.; David, A.M.S, Maia, V.M.; Resende, J.C.F.; Nobre, E.C. 2015. Caracterização morfometria de uma população natural de macaúba no Norte de Minas Gerais. Energia na Agricultura 30: 290-293.
Pimentel, L. D., Bruckner, C. H., Martinez, H. E. P., Motoike, S. Y., Manfio, C. E. e Santos, R. C. dos. 2015. Effect of nitrogen and potassium rates on early development of macaw palm. Revista Brasileira de Ciência do Solo 39: 1671-1680.
Pinto, J. F. N., Reis, E. F., Faleiro, F. G., Barbosa, E. C. C., Nunes, H. F., Pinto, J. F. N. 2010. Seleção de descritores vegetativos para caracterização de acessos de guariroba (Syagrus oleracea (Mart.) Becc.). Revista Brasileira de Fruticultura 32: 832-839.
Oliveira, D., Medeiros, M., Pereira, S., Oliveira, M. G. F., Arruda, E., Santos, M. 2016. Ecophysiological leaf traits of native and exotic palm tree species under semi-arid conditions. Bragantia 75: 128-134.
Santos-Garcia, M. O., Toledo-Silva, G. de, Sassaki, R. P., Ferreira, T. H., Resende, R. M. S., Chiari, L., Karia, C. T., Carvalho, M. A., Faleiro, F. G., Zucchi, M. I., Souza, A. P. de. 2012. Using genetic diversity information to establish core collections of Stylosanthes capitata and Stylosanthes macrocephala. Genetics and Molecular Biology 35: 847-861.
Silva, D. F. P., Matias, R. G. P., Silva, J. O. da C. e ; Salazar, A. H. ; Bruckner, C. H. 2016. Characterization of white-fleshed peach cultivars grown in the Zona da Mata area of Minas Gerais State, Brazil. Comunicata Scientiae 7: 149-153.
Singh, D. 1981. The relative importance of characters affecting genetic divergence. The Indian Journal of Genetic and Plant Breeding 41: 237-245.
Sudré, C.P., Rodrigues, R., Riva, E.M., Karasawa, M., Amaral-Júnior, A.T. 2005. Divergência genética entre acessos de pimenta e pimentão utilizando técnicas multivariadas. Horticultura Brasileira 23: 22-27.
WARD, J. H. Hierarchical grouping of otimize an objetive function. Journal American Statistical Association 58: 236-244.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
All articles published may be reproduced or utilized in any form or by any means whether specified Comunicata Scientiae, author(s), volume, pages and year. The authors are responsible for all the statements and concepts contained in the article.