Phenology and production of guava tree cv. “Paluma” pruned at different seasons in Mossoro – RN, Brazil.

Authors

  • Wagner César Farias UFERSA/Doutorando
  • Francisco Mickael Medeiros Câmara UFLA/Doutorando
  • Eduardo Castro Pereira UFERSA/Doutorando
  • José Maria Costa UFERSA/Doutorando
  • Gustavo Alves Pereira UFERSA/Docente
  • Vander Mendonça UFERSA/Docente

DOI:

https://doi.org/10.14295/cs.v10i3.2202

Abstract

The pruning allows fruit harvest in different periods, according to the grower decision, being economically viable. The harvest can be scheduled according to the agronomical traits and due to the market price. The experiment was conducted in the didactic orchard of the Federal University of the Semi-Arid Region (UFERSA), from April 2013 to December 2014, in the municipality of Mossoro-RN. It was carried out in a randomized block design, with treatments arranged in a split-plot, which were composed by pruning periods, conducted in April (2013), November (2013) and July (2014). The subplots consisted of pruning intensities (short, medium and long); with four repetitions, where the experimental unit consisted of two plants that was pruned with 8 marked branches. From pruning to harvest, the the following botanical characteristics were evaluated in the marked branches: number of emitted sprouts by branches pruned at the day 15th (NBE); number of established branches by branches pruned at the day 50th (NRE); number of productive branches (NRP); vegetative number (VRN) and the total number of fruits (NFT). The evaluated characteristics presented a significant effect. The long pruning resulted in a higher number of fruits for all evaluated seasons. The best months for pruning was November and July. The guava tree ‘Paluma’ cycle, from pruning to harvest can vary according to the period of pruning, with 132 days in July and 150 days in April.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Wagner César Farias, UFERSA/Doutorando

Fitotecnia/Fruticultura

Francisco Mickael Medeiros Câmara, UFLA/Doutorando

Fitotecnia/Fruticultura

Eduardo Castro Pereira, UFERSA/Doutorando

Fitotecnia/Fruticultura

José Maria Costa, UFERSA/Doutorando

Fitotecnia/Fruticultura

Gustavo Alves Pereira, UFERSA/Docente

Fitotecnia/Fruticultura

Vander Mendonça, UFERSA/Docente

Fitotecnia/Fruticultura

References

Alencar, R.D. 2011. Adubação nitrogenada e potássica na produção e qualidade de goiabas no distrito irrigado do Baixo Açu (RN). 76p. Tese (Doutorado em Fitotecnia) – Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA.

Anuário Brasileiro de Fruticultura 2010. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta. 129 p.

Ferreira, D.F. 2008. Sisvar: um programa para análises e ensino de estatística. Revista Symposium, v. 6, p. 36-41.

Frutiséries 2001 Goiaba. Disponível em: <http://www.ceinfo.cnpat.embrapa.br/arquivos/artigo_1502.pdf>. Acesso em: 20 mai. 2016.

Hojo, R.H., Chalfun, N.N.J., Hojo, E.T.D., Veiga, R.D., Paglis, C.M., Lima, L.C.O. 2007. Produção e qualidade dos frutos da goiabeira “Pedro Sato” Submetida a diferentes épocas de poda. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 42, n. 3, p. 357-362.

Medeiros, P.V.Q. 2012. Épocas e intensidades de poda na produção e qualidade de frutos de goiabeira em Quixeré – CE. 87p. Tese (Doutorado em Fitotecnia). Universidade Federal Rural do Semi-Árido. Ufersa.

Mika, A. 1986. Physiological responses of fruit trees to pruning. Horticultural

Reviews, 8:337-378.

Ramos, D.P., Leonel, S., Silva, A.C., Souza, M.E., Souza, A.P., Fragoso, A.M. 2011. Épocas de poda na sazonalidade, produção e qualidade dos frutos da goiabeira ‘Paluma’. Revista Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 32, n. 3, p. 909-918, jul/set.

Ramos, D.P., Silva, A.C., Leonel, S., Costa, S.M., Júnior, E.R.D. 2010. Produção e qualidade de frutos da goiabeira “Paluma”, submetida a diferentes épocas de poda em clima subtropical. Revista Ceres, Viçosa, v. 57, n. 5, p. 659-664.

Segantini, D.M. 2010. Fenologia, produção e qualidade dos frutos de cultivares de pessegueiro (Prunus pérsica L. Bastch) em São Manuel – SP. 2010. 99 p. Dissertação (Mestre em Agronomia) – Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu – SP.

Serrano, L.A.L., Marinho, C.S., Ronchi, C.P., Lima, I.M., Martins, V.V.M., Tardin, F.D. 2007. Goiabeira “Paluma” sob diferentes sistemas de cultivo, épocas e intensidades de poda de frutificação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 42, n. 6, p. 785-792.

Serrano, L.A.L., Marinho, C.S., Silva, M.G., Tardin, F.D. 2008. Características fenológicas e produtivas da goiabeira ‘paluma’ podada em diferentes épocas e intensidades no norte fluminense. Revista Ceres, Viçosa, v. 55, n. 5, p. 416-424.

Serrano, L.A.L., Martins, M.V.V., Lima, I.M., Marinho, C.S., Tardin, F.D. 2008. Época e intensidades de poda de frutificação na goiabeira ‘Paluma’, em Pinheiros-ES. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal – SP, v. 30, n. 4, p. 994-1000.

Downloads

Published

2019-11-01

How to Cite

Farias, W. C., Câmara, F. M. M., Pereira, E. C., Costa, J. M., Pereira, G. A., & Mendonça, V. (2019). Phenology and production of guava tree cv. “Paluma” pruned at different seasons in Mossoro – RN, Brazil. Comunicata Scientiae, 10(3), 376–383. https://doi.org/10.14295/cs.v10i3.2202

Issue

Section

Original Article