Physiological assessment of seed and seedling growth of vinegar

Authors

  • Hugo Tiago Ribeiro Amaro Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes
  • Andréia Márcia Santos de Souza David Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes
  • Izabel Costa Silva Neta Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes
  • Dorismar David Alves Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes
  • Fernando Gomes da Silva Universidade Federal de Viçosa - UFV

DOI:

https://doi.org/10.14295/cs.v4i1.167

Keywords:

Hibiscus sabdariffa L., imbibition, physiological quality, temperature

Abstract

The experiment was conducted at the Laboratory of Seed Analysis Unimontes, with the objective to evaluate physiological seed and seedling growth of vinegar. Seeds from mature fruits collected from plants from the experimental area Unimontes. We used a completely randomized design (CRD) with four replications in a factorial 2 x 3 consists of two temperatures (25 and 30 ° C) and three periods of soaking in distilled water (0, 24 and 48h). the variables analyzed were: seed germination, first count, speed and germination, seedling length, fresh weight and dry weight of seedlings. The pre- soaking the seeds in distilled water for 48 hours and constant temperature at 30 ° C increments promote the germination and seedling growth of vinegar.

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Author Biographies

Hugo Tiago Ribeiro Amaro, Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes

Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes. Atualmente é mestrando em Produção Vegetal no Semiárido (Produção de grandes culturas, sementes e olerícolas) pela Unimontes. Possui experiência em Fitotecnia, com enfoque em Produção e Tecnologia de Sementes.

Andréia Márcia Santos de Souza David, Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes

Graduação em Agronomia pela Faculdade de Agronomia e Zootecnia de Uberaba.  Possui Doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa, (2008)
Atualmente é professora designado da Universidade Estadual de Montes Claros-Unimontes, ministrando disciplinas no curso de Agronomia, possuie experiência em fitotecnia, com enfoque para Tecnologia e Produção de Sementes.

Izabel Costa Silva Neta, Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes

Graduada em Agronomia pela Universidade Estadual de Montes Claros (2/2011). Atualmente é mestranda em Fitotecnia na Universidade Federal de Lavras, na Linha de Pesquisa Produção e Tecnologia de Sementes.

Dorismar David Alves, Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes

Zootecnista graduado pela Faculdade de Agronomia e Zootecnia de Uberaba (1995. Possui doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2006). Atualmente é Professor de Ensino Superior da Universidade Estadual de Montes Claros, onde ministra aulas para cursos de Graduação e Pós-Graduação.

Fernando Gomes da Silva, Universidade Federal de Viçosa - UFV

Estudante de graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Montes Claros-Unimontes

Published

2013-03-29

How to Cite

Ribeiro Amaro, H. T., Santos de Souza David, A. M., Silva Neta, I. C., Alves, D. D., & da Silva, F. G. (2013). Physiological assessment of seed and seedling growth of vinegar. Comunicata Scientiae, 4(1), 96–102. https://doi.org/10.14295/cs.v4i1.167

Issue

Section

Scientific Note