Gamma radiation doses on strawberry quality maintenance

  • Rita de Cássia Mirela Resende Nassur Laboratório de Fisiologia Pós-Colheita de Frutas e Hortaliças, Departamento de Ciência dos Alimentos, Universidade Federal de Lavras, Campus Universitário, CEP 37200-000, Lavras, MG
  • Rafaella Araújo Zambaldi Lima Laboratório de Fisiologia Pós-Colheita de Frutas e Hortaliças, Departamento de Ciência dos Alimentos, Universidade Federal de Lavras, Campus Universitário, CEP 37200-000, Lavras, MG
  • Luiz Carlos Oliveira Lima Laboratório de Fisiologia Pós-Colheita de Frutas e Hortaliças, Departamento de Ciência dos Alimentos, Universidade Federal de Lavras, Campus Universitário, CEP 37200-000, Lavras, MG
  • Nilton Nagib Jorge Chalfun Departamento de Agricultura - Universidade Federal de Lavras - UFLA - MG
Keywords: cold storage, Fragaria sp., gama irradiation, postharvest quality, decay

Abstract

Strawberries attracts consumers due to its bright red color, characteristic odor, soft texture and slightly acid taste, with several phytochemicals groups that can bring health benefits. However, strawberries are very susceptive to decay, with a short shelf life and do not support sanitization. The cooling reduces the metabolism of fruits during postharvest period and the irradiation can be used as a complement to improve fruit preservation. The aim of this study was to evaluate the application different doses of gama irradiation (0,0 KGy; 0,5 KGy; 1,0 KGy e 1,5 KGy) aiming an extended shelf life and quality maintenance of strawberries stored at cold room (0 ± 1ºC and 90 ± 5% RH) during 15 days. Doses of gama irradiation were not sufficient to change quality parameters and nutritional compounds in strawberries during storage, and the microbiological levels were acceptable until the end of storage period regardless the treatment. Fruit treated with 1,5 KGy were characterized for the higher anthocyanins levels and maintained the lower visual decay index during the last days of storage when compared to other treatments.

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Author Biography

Rita de Cássia Mirela Resende Nassur, Laboratório de Fisiologia Pós-Colheita de Frutas e Hortaliças, Departamento de Ciência dos Alimentos, Universidade Federal de Lavras, Campus Universitário, CEP 37200-000, Lavras, MG
Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). Mestrado em Ciência dos Alimentos pela Universdade Federal de Lavras e Doutorado em Ciência dos Alimentos pela mesma instituição, com período sanduíche na University of California, Davis. Realizou pós-doutorado na área de pós-colheita de frutas e hortaliças na Universidade Federal de Lavras. Foi professora substituta de Química de Alimentos da Universidade Federal de Lavras e desenvolve pesquisas na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em pós-colheita de frutas e hortaliças.
Published
10-05-2016
How to Cite
Nassur, R. de C., Lima, R., Lima, L. C., & Chalfun, N. N. (2016). Gamma radiation doses on strawberry quality maintenance. Comunicata Scientiae, 7(1), 38-48. https://doi.org/10.14295/cs.v7i1.1211
Section
Original Article